hej@pelargonien.se    |    019-13 12 11    |     Ånstagatan 17 B, 702 32 Örebro    |    © 2019 Pelargonien

Njuteliv av bohemiskt snitt

BLIXTERBO GÅRD

Blixterbo gästgifvaregård uppfördes redan på 1800-talet. Sedan 1960-talet har gården fungerat som bostad och varit i nuvarande samma släkts ägo. Efter ett generationsskifte för några år sedan inleddes en modernisering och upprustning av huset, men med varsam hand för att bibehålla själen. Nu har turen kommit till trädgården. 

Uteplats i tre etage

Det första stora projektet handlar om en terrasserad uteplats. Pelargonien har, med utgångspunkt i husets stil och proportioner å ena sidan och familjens drömmar och visioner å andra sidan, skapat en terrasserad uteplats med flera olika funktioner. I samma nivå som vardagsrumsgolvet kommer man rakt ut på den första nivån, som består av ett trädäck, delvis skyddat av ett sedumbelagt tak, delvis med himlen som tak. Med ett lätt bohemiskt anslag är formgivningen rejäl men samtidigt avslappnad och avskalad. Gamla fönster tas tillvara för att skapa ett rum i lä i sydvästläge. En assymetrisk spaljé ger insynsskydd från öster. 

 

Alla vägar bär till njuteliv

Med trappsteg, sitt- och liggytor skapas en helt unik loungeyta som leder ner till en minst lika inbjudande grillplats. Kanske njuteliv när det är som bäst? Via en trappa kan man också gå från trädäcket ner till den andra nivån på terrassen, en stenlagd yta med gott om plats för till exempel solbäddar, grill och stora krukor. Även härifrån kan man ta sig ner till eldplatsen som ligger på det tredje etaget. Framtill avslutas hela uteplatsen av stora, maffiga granitblock som tagits tillvara från svunna tider på gården. Via både trädäcket och stenterrassen kan man ta sig runt husknuten till västerläge och ytterligare en stenlagd, lite mindre uteplats, där man kan njuta av kvällssolen. 

 

Best of knutrabatterna

Huset har i många årtionden omgärdats av de klassiska in på knuten-rabatterna, som idag är betydligt mer sällsynta. En liten del av rabatten har fått vara kvar på det viset och i den kommer vi tillsammans att skapa en ”best of”, från de gamla rabatterna. På den terrasserade uteplatsen kommer höga gräs i krukor att samsas med sommarblommor och på uteplatsens tak ståtar ett svenskodlat sedum.

<< TILLBAKA TILL PORTFOLIO

FAKTARUTA

Plats: Blixterboda

Växtzon: 3

Terrassyta: 110 kvm

 

Formgivet: 2017

3D film:

  • YouTube - Black Circle