hej@pelargonien.se    |    019-13 12 11    |     Ånstagatan 17 B, 702 32 Örebro    |    © 2019 Pelargonien

Oas som bas 

COLLIN TOWNHOUSE

En hörntomt i populärt promenadstråk på fashionabla Örgryte i Göteborg, det ställer saker och ting på sin spets. Trädgården också. Kul och spännande utmaning där en mindre trädgård med flera njutelivsfunktioner dessutom skulle rymma visst insynsskydd, men utan att ta bort någon egentlig utsikt. 

 

Förutsättning: ett gult, lätt romantiskt parhus från tidigt 1930-tal som inhyser en modern familj med hektiskt liv och behov av en avkopplande hemmabas. Trädgården hade ett behov av renovering, inte minst efter dräneringsarbete. Huset ligger mitt i ett populärt gångstråk och rundas av många på väg mot motionsspår och sköna promenadområden. Att skapa en trädgård som ger njuteliv för såväl familjen som förbipasserande var ett av önskemålen. Att få en privat känsla utan att egentligen stänga ute någon, blev en följd av detta önskemål och ett viktigt fokus i trädgårdsarkitekturen. 

 

Med ett trädäck som utgångspunkt, i olika nivåer och vinklar, skapades utrymme för sittytor i form av loungehäng och frukosthörna i morgonsolen, en grillveranda och ett spabad. Strax intill ryms ett middagsbord i en sexkantig pergola med glastak. Utöver detta återfinns en mindre ”piazza”, precis innanför grinden som leder genom häcken och ut på gatan. Den ackompanjeras av ett par bågformade insynsskydd som samtidigt blir fonden för ett vackert objekt. Tillsammans med en egensinnig stenläggning blir den totala njutelivsfaktorn hög.

<< TILLBAKA TILL PORTFOLIO

FAKTARUTA

Plats: Örgryte, Göteborg

Växtzon: 2

Yta: 440 kvm

 

Formgivet: 2018

Se filmen:

  • YouTube - Black Circle