Cykelgaraget som blir ett med muren

Tomtgränsen på Villa Tallmon markeras i söder och väster av gabionmurar, fyllda med sprängsten från en grå bergåder i ett stenbrott mindre än en mil bort. Pelargonien har nu kompletterat muren i söder med ett cykelgarage som samspelar med muren på ett inbjudande sätt. 

En av Pelargoniens tongivande tjänster är att formge unika objekt som förgyller trädgården, förstärker husets karaktär och skänker dig lite mer njuteliv. Det kan vara allt från små karaktärsstarka krukor, till unika lösningar på pergola, utekök eller varför inte ett utegym? I det här fallet var behovet ett utrymme för att parkera cyklar och gömma undan soptunnor.  

PORTEN TILL EN PRIVAT OAS

Förutom den uppenbara funktionen av att hysa cyklar och soptunnor utgör det här cykelgaraget också porten till husets privata oas. En prunkande bakgård – som med sin blotta uppenbarelse sänker pulsen – göms bakom den naturliga port som skapas mellan husväggen och cykelgaraget. Lusten att stiga in där, och ta reda på vad som döljer sig bakom husknuten, blir på något sätt ännu större när cykelgaraget helt naturligt markerar entrén. Man kan skymta tussar av smultronplantor, en kvartett av humlestörar och en pergola perfekt för eftermiddagsfika. Vad kan man mer upptäcka där inne?

Som allra bäst blir det där Hamburg möter Japan.

 

Tolkningen av den japanska trädgården känns både lyckad och autentisk. Med meditation som ledord brukar japanska trädgårdar mana till lugn och kontemplation. Så även här, men på ett väldigt inbjudande sätt och med plats för många. Med ett smått magiskt ljus, klarblå himmel, frostbeklädda träd och buskar och en ambience som andas harmoni var det svårt att inte bli helt betagen. Men även en helt ordinär dag är den här delen av trädgården helt klart värd ett besök. 

 

I en helt annan del av staden, närmare bestämt i rådhuset, råkade det vid vårt besök också hållas en utställning med japansk illustrationskonst, något som oundvikligen också förstärkte och bidrog till den positiva upplevelsen. Allt som allt konstaterar vi att Hamburgs botaniska trädgård verkligen är en färgklick. Inte minst när den ackompanjeras av tonsäker jazzmusik.

 

Publicerad 20170120