Vid Vätterns strand

Ellen Keys forna hem Strand är idag ett välbesökt turistmål mitt emellan pärlorna Vadstena och Gränna. Med en häftig historia, naturskönt läge, inspirerande trädgård och en skön mix av stilideal är det väl värt ett besök när du är i krokarna.   

ETT HEM FÖR MÅNGA

Ellen Key levde 1849-1926 och var en kvinnosakskämpe, men även världsberömd författare, visionär och fredsivrare, bland mycket annat. Under åren 1910-1911 lät hon bygga det idag flitigt besökta Strand, som kom att bli hennes hem resten av livet. Där skapade hon utifrån sina stilideal en oas och plats för kontemplation och eftertanke. Hon inspirerade stilmässigt av jugend, Italien och svenska herrgårdar, lika den hon själv växte upp i som var belägen i Västervik.

Till Strand bjöd hon ständigt gäster och i gästboken går att läsa över 4 000 namn som härbärgerats hos Ellen, bara under åren hon bodde på Strand. Bland hennes närmaste vänner märks Carl Milles, prins Eugen och Verner von Heidenstam för att nämna några. Men den stora merparten av gästerna var annars kvinnor som inte hade möjlighet att bekosta sin egen rekreation.

ÅTERSKAPAD TRÄDGÅRD

I de branta sluttningarna ner mot Vätterns strand anlade Ellen en njutbar trädgård som än idag är en av de huvudsakliga orsakerna till att besöka platsen. Under början av 2000-talet arbetade Strands Trädgårdsutskott med att utifrån arkiv och gamla skrifter återställa trädgården till sitt ursprungliga utseende. Likaså har huset och andra byggnationer efter bästa förmåga återställts också till sin ursprungliga färgskala, en färgskala som Ellen lade mycket möda på att komponera ihop.

 

Resultatet är helt klart värt en liten omväg, så välj turistvägen mellan Vadstena och Gränna istället för att skynda förbi ute på R40.

Publicerad 20170728