Grusträdgårdar på frammarsch

Intresset för att ha en lättskött, njutbar trädgård ökar för varje dag – att skapa en förlängning av huset och de som bor i huset. Att vara just där,  i trädgården, blir mer och mer eftersträvansvärt.

Här ser vi en ljus framtid för grusträdgården. 

"Vi vill ha en vacker och lättskött trädgård som vi både kan njuta av att se på och av att vara i." En inte alltför ovanlig önskan från någon som anlitar en trädgårdsarkitekt. Självklart finns det många lösningar på ett sånt önskemål och det handlar mycket om vad människorna som ska bo där har för intressen och lever för liv. Men sannolikt kommer grusträdgården vara den perfekta lösningen för många.

LIKA GRÖNSKANDE, MINDRE KRÄVANDE

Med rätt underarbete och en genomtänkt arkitektur redan från start så kan en grusträdgård bli minst lika prunkande och njutbar som andra trädgårdar. Men med den skillnaden att skötseln över tid blir enklare och mindre tidskrävande. Vi tittade in hos Carin och David som bor strax utanför Falun. De har på egen hand anlagt en grusträdgård som numera breder ut sig runt stora delar av huset. Carin berättar att det är snabbt gjort att ta hand om det ogräs som tittar upp vid plattor och i gruset. I övrigt räcker det att skyffla runt gruset 2-3 gånger per säsong. Jämför man det med arbetet som krävs för att hålla en stor gräsmatta i trim så spar man mycket tid.

 

Det är inte svårt att inspireras och förstå att det är lätt att trivas där. Tillrättalagt kombineras med full frihet och det som vid första anblicken kan se ut att vara på väg mot vildvuxet är vid närmare eftertanke bara en balans mot andra "perfekta" ytor. Grönskan breder ut sig och oaserna i trädgården blir många. Fler och fler kommer att upptäcka förmånerna med något sånt här utanför dörren. Ingen tvekan om det.

 

Utmärkta tidningen Trädgårdsliv gjorde ett nedslag hos den brittiska trädgårdsprofilen Beth Chatto i Colchester, Essex, England, som för övrigt också är Carin och Davids huvudsakliga inspirationskälla (efter ett besök i England för sisådär 20 år sedan). I Colchester har Chatto förvandlat en gammal parkeringsplats och skapat en smått fantastisk grusträdgård, med växter som gillar förutsättningar som i de flestas ögon verkligen är sisådär. Läs och inspireras här.

Grusträdgård_Falun_7
Grusträdgård_Falun_9
Grusträdgård_Falun_4
Grusträdgård_Falun_10
Grusträdgård_Falun_6
Grusträdgård_Falun_3
Grusträdgård_Falun_8
Grusträdgård_Falun_5