Hamburgs gröna lunga i höstskrud

Hamburg infriar på många sätt själva sinnebilden av en tysk industristad, med hamnen som den eviga motorn. Inte mycket tyder på att man som trädgårdsälskare ska kunna få en uppfriskande och inspirerande upplevelse här. Men det kan man! Hamburgs botaniska trädgård överraskar positivt. 

Med en av Europas största jazzfestivaler – Über Jazz – i sikte styrdes kosan mot Hamburg. Höjdpunkten på det musikaliska smörgåsbordet var Cinematic Orchestra, som också infriade de högt ställda förväntningarna. Men det var inte den enda höjdpunkten på Tysklandstrippen. 

HÖSTSOLEN GER NYA PERSPEKTIV

Med hösten på plats hade helt naturligt högsäsongen också passerat revy. Blomningen var ett minne blott, men hösten bjuder som bekant på färgprakt den också. Och upplevelsen man kan få i en välplanerad trädgård när solen inte längre står i zenit, utan strålar från en lägre position på himlavalvet, den upplevelsen kan ibland nå oanade höjder. Precis så råkade det bli vid just det här besöket i Hamburgs botaniska trädgård. 

PARKMILJÖER SOM GER ASSOCIATIONER

I parkdelen finns en trädlund modell större. Träden är pampiga och har kompletterats med genomtänkta odlingar under trädkronorna. Resultatet blir en woodlandsmiljö man kan strosa runt i länge. I en annan del av trädgården får vi en känsla av Sydeuropa och förnimmer klosterträdgårdar, utan att vare sig det ena eller det andra varit uttalade inspirationskällor. Mycket vatten, fina dammar och vackra stenläggningar bidrar till upplevelsen och även här är intrycken starka och positiva. 

Som allra bäst blir det där Hamburg möter Japan.

 

Tolkningen av den japanska trädgården känns både lyckad och autentisk. Med meditation som ledord brukar japanska trädgårdar mana till lugn och kontemplation. Så även här, men på ett väldigt inbjudande sätt och med plats för många. Med ett smått magiskt ljus, klarblå himmel, frostbeklädda träd och buskar och en ambience som andas harmoni var det svårt att inte bli helt betagen. Men även en helt ordinär dag är den här delen av trädgården helt klart värd ett besök. 

 

I en helt annan del av staden, närmare bestämt i rådhuset, råkade det vid vårt besök också hållas en utställning med japansk illustrationskonst, något som oundvikligen också förstärkte och bidrog till den positiva upplevelsen. Allt som allt konstaterar vi att Hamburgs botaniska trädgård verkligen är en färgklick. Inte minst när den ackompanjeras av tonsäker jazzmusik.

 

Publicerad 20170120