Oklippt är bäst

Om vi ger oss på en generalisering så kan man säga att svenska trädgårdar idag påfallande ofta består av gräsmatta, trädäck, något enstaka fruktträd, studsmatta och en eller annan badlösning. Och visst, allt detta har sin charm. Men nu kommer en utmanare och rör om i grytan.

Gräsmattor i all ära. De är perfekta att leka på och utmärkta för allehanda spel. En välskött gräsmatta är dessutom fint. Men att den skulle vara lättskött och kräva minimal arbetsinsats är något av en myt.

 

Visst har robotklipparna dragit sitt strå till stacken, men ska det vara grönare än hos grannen krävs betydligt mer än så.

Och ändå är argumentet till att välja gräsmatta överraskande ofta tidsaspekten och vad som uppfattas som näst intill skötselfritt. Fler och fler inser att verkligheten inte helt överensstämmer med förväntningarna. Det innebär att det automatiskt kommer utmanare och vi kan se att en alternativ lösning är på ingång. Den är enklare att underhålla och i vårt tycke så har den uppenbara estetiska fördelar. 

Naturliga landskap

 

Gräs är fortfarande högaktuellt i trädgården, men det behöver inte vara en enda sort och det behöver definitivt inte vara en matta som ska klippas varje vecka. Mixa istället flera sorters gräs som bildar både stora och höga tuvor, som tillsammans med lågväxande sorter skapar ett både vackert och intressant landskap. Det blir betydligt mer lättskött och många trädgårdar blir både vackrare och mer lockande. Klippningsfria, till synes naturliga, gräslandskap är på frammarsch. Om suget efter att ta fram gräsklipparen mot förmodan finns kvar framåt sommaren, roa dig med att klippa små stigar, som förutom att bilda gångstråk också bidrar till att förstärka den naturliga känslan i resten av gräslandskapet. Mixa gräset med grusade ytor, sköna sittplatser, någon lite större sten och några väl valda, solälskande blommor. Ganska snart har du skapat en vacker trädgård som kräver minimalt med skötsel. Som dessutom är härlig att befinna sig i.

 

Så kom igen och låt gräset växa till sig! I längden ger det faktiskt mer tid över till annat. Dessutom har du kul på vägen och du skapar din egen helt unika trädgård.

 

Publicerad 20170320