Besök Pelargonien på Solliden i sommar!

Under perioden 1 juli till 31 augusti presenterar Solliden årets idéträdgårdar på temat "Den goda trädgården". Ett av fyra bidrag är signerat Pelargonien. Fram till början av augusti har alla besökare möjlighet att rösta på sin favorit och den 11 augusti är det stor prisutdelning med kungen och drottningen som prisutdelare. Har du vägarna förbi Öland, missa inte chansen att inspireras i Sollidens slottspark och lägga en röst på din favoritträdgård. 

SOLLIDENS IDÉTRÄDGÅRDAR

Idéträdgårdarna invigdes av slottsfogde Leo Eriksson den 1 juli och visas nu upp ända till den 31 augusti. Den 11 augusti hålls dessutom prisutdelning då juryn presenterar sin vinnare och pris delas då också ut till publikens favorit.

PELARGONIEN HOS KUNGEN!

Vi är mycket stolta och hedrade över att Pelargoniens bidrag "Njuteliv" blivit utvalt som ett av de fyra som nu visas upp på Gustav V:s krocketplan, i den nedre delen av Sollidens slottspark. Under vecka 26 rådde febril aktivitet med uppbyggnad av alla fyra trädgårdarna. Invigningen blev också välbesökt med flera hundra nyfikna trädgårdsintresserade. Pelargoniens bidrag tar ett samhälleligt perspektiv och vill motverka vår stressiga tillvaro och det faktum att vi socialiserar allt mindre i verkligheten och allt mer virtuellt. Vår lösning är ett inverterat middagsbord där matbordet utgörs av en stor odlingsbänk fylld med växter, både ätbara och vackra. I planteringen gör vi en dukning med porslin, karaffer, glas etc. Allt omgärdas av en häftig pergola som ger en inbjudande rumslighet. Det blir middag hos Moder Jord!

 

VÄLRENOMMERADE GRANNAR

Det är inte vilka som helst som gör Pelargonien sällskap i slottsparken. Hasse "Kvinnaböske" Andersson, som är högaktuell med sin TV-serie "Hasses trädgård" på SVT deltager tillsammans med sin fru Monika Forsberg och en handfull familjemedlemmar och vänner. Bidraget välkomnar framför allt små, nyfikna tädgårdsmästare. Lilla Bjers gård, som ligger strax utanför Visby på Gotland, är också en av deltagarna. Deras ekologiska gård har prisats flera gånger förut och deras bidrag är döpt till "Alt ir baugum bundit" och erbjuder en rofylld plats som är hållbar, smaklig, vacker och stimulerande. Det fjärde bidraget kommer från skaparen av Odlings-TV, Jessica Lyon, och har ett tema som heter ”Alla kan odla”. Jessica berättar att djur, insekter, växter och människor samsas i ett naturligt och vackert resilient kretslopp.

Så välkommen till Solliden på Öland i sommar! Som besökare har du också möjlighet att rösta på den trädgård du tycker mest om. Den chansen ska du ta!

 

 

 

 

12
8
11
4
3
2
6
7
10
5
1