Sarah Eberle – en världsartist

På senare tid har framstående designers såväl som arkitekter börjat behandlas som rockstjärnor. Nästa yrkeskategori att sälla sig till skaran kan mycket väl vara trädgårdsarkitekterna.

Då kommer Sarah Eberle genast att få kultstatus.   

PERSONLIGHETEN ÄR LIKA SPÄNNANDE SOM DESIGNEN

Andra skrider fram på röda mattan, bockar och bugar vördnadsfullt inför Prins Albert av Monaco. Sarah Eberle däremot möts av öppna armar och prinsen av Monacos vill inte ha något annat än en bamsekram. Må vara att Grace Kellys gener finns hos den gode Albert, men det säger också väldigt mycket om vem Sarah Eberle är, hur hon ser på sin yrkesroll och hur hon hanterar sina kunder. Det var inför Chelsea Flower Show 2011, där Eberle fått i uppdrag att skapa en visningsträdgård som marknadsförde Monaco som destination, hon lärde känna prinsen. Resultatet blev en mycket god relation – och självklart en guldmedalj för trädgården.

TRÄDGÅRD OCH ARKITEKTUR I PERFEKT SYMBIOS

I så gott som alla projekt med lite dignitet, där Sarah Eberle haft ansvaret för trädgårdsdesignen, är det fascinerande att se hur väl arkitektur och trädgård spelar tillsammans. Men också hur arkitekturen tillåts följa med ut i trädgården och även där vara med och förstärka intrycken, formerna och själen. Konstruktioner och designmässiga inslag i trädgården bidrar i allra högsta grad till att sätta växterna på piedestal, skapa rumsligheten och uppnå det ultimata njutelivet. I samarbete med arkitekten Andrew Herring, som är berömd för att rita hus som verkligen lever i samklang med sin trädgård, nås de allra mest imponerande resultaten. Dynamiken mellan ute och inne, mellan trädgård och arkitektur blir helt maxad. Oerhört inspirerande!

HON VANDRAR I ETT PRISREGN

På världens mest aktade trädgårdsmässa, redan nämnda Chelsea Flower Show, är hon den mest prisade genom alla tider. Hon har dessutom tagit hem alla de olika kategorier som finns att få där, vilket också är helt unikt. Så mycket uppmärksamhet bland trädgårdsfrälsta, så många priser för sitt arbete och ändå – så jordnära och fortfarande oerhört hungrig på nästa projekt. Med en superb mix mellan arkitektur och växtlighet skapar Sarah Eberle trädgårdar som får vem som helst att tappa hakan. Och kollegor i branschen att höja sig en nivå till. Hon har getts epitetet ”fusionist” för sin förmåga att jobba med så många olika stilar och genres. Hon kopierar aldrig en tidigare lösning och hittar hela tiden nya infallsvinklar och designelement. Det gör henne till en sann inspirationskälla och hennes sköna inställning till sitt yrke gör henne till en förebild även på ett djupare plan. Att få nöjet att lyssna när hon under tre timmar berättade om sin karriär känns i efterhand som en ynnest. Och en grym kick för fortsatta satsningar i en liknande anda. Way to go!

Publicerad 20171211

Gårdshus
Wall
Cowork
Cowork_2
CFS_2
Sarah_Eberle_groupie
Innergård