top of page

Njuteliv på Solliden

SOLLIDENS IDÉTRÄDGÅRDAR 2018

Sommaren 2018 medverkade Pelargonien vid Sollidens idéträdgårdar, som en av fyra tävlande. Vi formgav en trädgård om 75 kvadrat på temat ”Den goda trädgården”. När juryn i augusti förkunnade vinnaren av Sollidens stora pris föll valet mycket glädjande på Pelargoniens lösning ”Njuteliv”.

 

På skylten vid ingången till vår trädgård stod följande att läsa om vår idéträdgård:

 

Med idéträdgården ”Njuteliv” vill vi motverka stressen i dagens samhälle och det faktum att vi umgås allt mindre irl. Vi behöver varandras närvaro för att må bra och vi behöver lära känna varandra för att skapa en värld med mindre rädslor, där alla är välkomna. Vi bjuder därför in till en trädgård som handlar om att mötas och njuta av varandras tillvaro, men kanske allra mest erbjuda det lugn och den harmoni som naturen och en god trädgård ger.

 

Vi mår bra av rumslighet och gränser, även om de bara är imaginära som i vår pergola. Den markerar rummet och leker med känslan när ute möter inne. Där inne dukar vi upp för en stunds rogivande och berikande samvaro – människor emellan, men framför allt i närkontakt med naturen och dess välgörande inverkan på oss. Matbordet utgör hjärtat i kompositionen och växterna, till stor del ätbara, fyller bordet och triggar fantasin. När såväl sittplatser som matta och andra inredningsdetaljer också utgörs av växter och naturmaterial blir upplevelsen inverterad, drömsk och lite trolsk. Människan och middagsporslinet är gäst hos Moder Jord – inte tvärtom. Det gör oss gott. 

Juryns motivering för Sollidens pris 2018 – Njuteliv av Pelargonien

"Med en välformulerad idé och god förankring i sin samtid har de skapat ett trädgårdsrum som fint formulerar, ramar in och visualiserar utrymmet där vårt liv inne och ute möts. Med formstarka element och en mjukt sammanhängande palett bjuder de in till jordnära möten och gränslös samvaro i ett rum mittemellan."

<< TILLBAKA TILL PORTFOLIO

FAKTARUTA

Plats: Solliden, Öland

Växtzon: 2

Yta: 75 kvm

 

Formgivet: 2018

  • YouTube - Black Circle
bottom of page