Trädgårdsturné i Skåne

Är man det minsta trädgårdsintresserad är Skåne naturligtvis en gigantisk inspirationskälla med massor av lummiga trädgårdar, mysiga pensionat, fina slott, vackra gårdar och fantastiska vyer. Pelargonien gjorde en trädgårdstur och besökte en handfull av dessa platser.   

Sofiero slottsträdgård

Med sina 15 hektar är Sofiero onekligen en av landets pampigaste parkträdgårdar. Strax utanför Helsingborg finns denna pärla och det är tack vare kung Gustav VI Adolf och hans hustru Margareta som trädgården är så stor och vacker som den är idag. De fick slottet som bröllopspresent 1905 och påbörjade utbyggnaden av trädgården nästan omedelbart. Här kan du lätt spendera en hel dag om du vill utforska allt från Rhododendronravinerna, Murrabatten, Jubileumsträdgården, Kronprinsessan Margaretas blomstergata, Rosengånge, Dahliakvarteret och många fler av trädgårdsrummen. 

Klosterträdgårdarna i Ystad

Resterna av klostret i centrala Ystad bildar en perfekt fond för trädgårdarna som löper runt byggnaderna. Fruktträdgård, rosengård, kål-, krydd- och pionträdgård är några av de grönskande ståtligheterna. En stor damm ger ytterligare en dimension till lummigheten. Gråbrödraklostret, som grundades redan på 1200-talet av Franciskanerbröder och historiens vingslag ger onekligen också lite extra krydda när man promenerar i trädgårdarna. Väl värt ett besök!

Mandelmanns trädgårdar

Sedan succén i TV-rutan har besökarantalet hos Mandelmanns exploderat, men redan innan dess var trädgårdarna i Djupadal, strax utanför Kivik, ett populärt resmål för trädgårds- och odlingsintresserade. Och det är onekligen svårt att inte drabbas av den kreativitet och lust som är så påtaglig när man kliver in på gården här. Vill du få en kick i rätt riktning, styr kosan till Österlen.

Apotekarns trädgård i Simrishamn

Det är ungefär 15 år sedan som Peter Englander, en av Sveriges främsta nu verksamma trädgårdsmästare, tog första spadtaget i Apotekarns trädgård. Idag är det en prunkande medelhavsträdgård med druvor, fikon, persikor och oliver som några av de mer exotiska, ätbara inslagen. Dofterna som sprids här för onekligen flera sinnen till betydligt sydligare breddgrader. Trädgården är belägen mitt i centrala Simrishamn och är så klart ett måste om du är i krokarna. 

Grönskande Höganäs

Höganäs är kanske mest känt för sin tillverkning av keramik och porslin. En av Sveriges främsta trädgårdsmästare, Ulla Molin, bodde också i Höganäs och hennes privata trädgård är en av tre svenska trädgårdar som byggnadsminnesförklarats. Men det finns mycket mer som retar trädgårdsnerven här. Att bara traska runt i de centralare delarna ger upphov till ett och annat ”åååh!”. Har du vägarna förbi så sätt av en eftermiddag för att få lite nya idéer och uppslag för din trädgård.

 

 

Publicerad 20170919