Ulla Molins trädgård

Hon anses som en av våra främsta trädgårdsarkitekter genom tiderna och hennes slutliga mästerverk finns att beskåda i Höganäs. God design går aldrig ur tiden och Ulla Molins privata trädgård, som hon anlade på 70-talet är än idag en inspirationskälla för såväl professionella som amatörer inom trädgård. 

I Sverige finns idag tre privata trädgårdar som har byggnadsminnesförklarats. En av dem är Ulla Molins skapelse på Tallgatan i Höganäs. Huset, som är från 1930-talet, köpte hon och hennes man KG 1978. Tomten, som är på ca 800 kvadratmeter genomgick därefter en monumental förändring och fylldes till bredden med de stilideal som Ulla Molin stod för.

 

I DET ENKLA BOR DET VACKRA

En hörnsten i hennes filosofi var att sudda ut gränserna mellan inne och ute, en annan att använda marktäckare istället för gräs, en tredje att skapa rum i trädgården och använda mycket formklippta buskar för jobbet. Växtmässigt, såväl som färgmässigt, var hon återhållsam och valde allt som oftast enkla kombinationer. Överhuvudtaget var inriktningen ganska sval och minimalistisk – i det enkla bor det vackra som Ernst Kirchsteiger propagerat på senare år. Den tanken hade Ulla Molin redan på 70-talet och att hon var rätt ute är det väl ingen tvekan om.

ULLA & SIGNE – SVÅRSLAGEN DUO

Ulla Molin levde 1909-1997 och verkade som trädgårdsarkitekt, journalist och författare. Hon samarbetade ofta med keramikern Signe Persson-Melin, vilket inte går att missa om du besöker trädgården i Höganäs. Persson-Melins lika minimalistiska verk dyker upp både här och där i trädgården.

Är du i närheten av Höganäs i sommar är ett besök i Ulla Molins trädgård en energikick för alla trädgårdsintresserade! Tänk på att den öppnas efter överenskommelse med trevliga paret Ljungström, som idag bor i huset och vårdar det kulturarv som Ulla Molin lämnat efter sig.

Länkar:

Trädgårdsriket

Facebook

Ulla_Molin_8
Ulla_Molin_3
Ulla_Molin_9
Ulla_Molin_10
Ulla_Molin_7
Ulla_Molin_5
Ulla_Molin_11
Ulla_Molin_6
Ulla_Molin_2
Ulla_Molin_12
Ulla_Molin_4
Ulla_Molin_1

hej@pelargonien.se    |    019-13 12 11    |     Ånstagatan 17 B, 702 32 Örebro    |    © 2021 Pelargonien