Upcycling – 3 i 1

Överbliven marmor från ett extraordinärt badrumsbygge, återbruk av champagnekorkar och nytt liv för spillvirke hos en möbeltillverkare – allt samlat i en och samma produkt. Så här gick det till.

Det svindlar lite när man tänker på hur mycket det skulle gå att skapa med överblivet material, med spill och sånt som av gammal vana hamnar på soptippen. Pelargonien kommer kontinuerligt att utveckla produkter som till stora delar bygger på den här typen av material. Vi ser det som en intressant utgångspunkt designmässigt och samtidigt som ett bidrag till ett mer hållbart samhälle. Först ut är Kärl 1. 

Styrka och skönhet

REINKARNATION

Tre av fyra huvudmaterial är återvunna och tillsammans med finbetong bildar de en helt ny, spännande och vacker produkt. Det mest exklusiva och karaktärsstarka materialet är marmor. Det hade blivit över efter ett unikt badrumsbygge och vi såg potentialen i något som var på väg att hamna på soptippen. Att det dessutom råkade vara svensk marmor, bruten strax utanför Glanshammar, bara några mil från Pelargoniens domäner, gjorde allt bara ännu bättre. Marmorn fick två uppgifter i vår kruka – att bidra med hållbara kanter och skönhet. 

LYXIG LUFT

Ratade stolsbrädor från en möbelfabrik sprang vi på av en tillfällighet. Att brädorna hade dimensioner som gjorda för våra behov var givetvis ett plus. Av brädorna gör vi en ram som själva krukan står på. Ramen ger en luftspalt under krukan och minimerar risken för fuktiga fönsterbrädor, som annars kan vara ett gissel. Dessutom bidrar virket, likt marmorn, till att Kärl 1 blir en vacker skapelse.

 

INNE ELLER UTE?

Champagnekorkar brukar i bästa fall (för korken) hamna i en glasburk tillsammans med andra korkar där de ska utgöra ett estetiskt intressant inslag i inredningen, men i själva verket handlar det nog minst lika mycket om ”humble brag”. I Kärl 1 får de en viktig roll i botten av krukan. Med den medföljande korkskruven kan du helt enkelt dra ur korken och göra krukan redo för utomhusliv. Vill du däremot använda krukan inomhus så låter du helt enkelt korken sitta kvar.

 

TILLSÄTT BETONG

Förutom alla återvunna material består Kärl 1 av finbetong. Den ger krukan sin grundläggande form och binder på ett naturligt sätt ihop de olika materialen. Den bidrar också till en sammanhållen färgpalett som smälter in fint i många olika miljöer, såväl inne som ute.

x/25

Kärl 1 tillverkas i så många exemplar som materialfynden tillåter, vilket innebär en mycket liten serie om 25 exemplar. Om du lyckas lägga vantarna på ett exemplar kan du vara trygg med att det sannolikt inte är någon annan i bekantskapskretsen som kommer att ståta med en likadan.  

Publicerad 20170425