hej@pelargonien.se    |    019-13 12 11    |     Ånstagatan 17 B, 702 32 Örebro    |    © 2019 Pelargonien

Maximering av möjligheter

ÅBOMSKA HUSET

Omringad av fem grannar, häckar av olika slag och nivåskillnader i tre väderstreck, ligger Villa Åbom väl inbäddat och undangömt mitt inne i ett populärt villaområde i Örebros utkanter. Av husets tidigare ägare ärvdes en igenvuxen trädgård, ålderstigna plattsättningar och ett behov av renovering av de flesta av trädgårdens ytor. Pelargonien kallades till platsen och ett inspirerande samarbete inleddes.

 

Utgångspunkten för den här trädgården har varit att dels ta över skötseln från naturen, dels att skapa så stora lekytor som möjligt, dels att öka trivseln och möjligheterna till njuteliv. Allt dessutom på ett kostnadseffektivt vis. Ibland kan den typen av begränsningar uppfattas som hämmande för kreativiteten. Vi ser det precis tvärtom. Med tydliga begränsningar ökar behovet av kreativa lösningar. 

 

Välkommen till Villa Åbom

Husets entrésida behövde en ansiktslyftning och ett mer välkomnande anslag. En ny och större entrétrappa med tillhörande grusad yta med trampstenar i blir tongivande i välkomstkören. På köpet får familjens yngre garde ett spännande inte-nudda-mark-område i form av trampstenarna som lagts i ett inbjudande mönster. För att förstärka rumskänslan och den inbjudande auran kompletteras entrésidan med en spaljé vid dörren och ytterligare en, som kopplas ihop med carporten. Gräsmattan tar vid direkt efter entrétrappan, men intill huset regerar en grusträdgård som dels pryder sin plats, dels gör framsidan än mer lättskött. 

 

Avskalat men ändå fullmatat

Längs husets hela östersida är det 100 % gräsmatta som gäller. Det här är familjens lekyta och här planeras för fotboll, kubb, badminton, gungor och mycket annat skoj. Gräsmattan smiter runt hörnet och utgör även en del av baksidan, tillsammans med en väl tilltagen häck och ett större trädäck med tillhörande inglasat uterum. I trädgårdens sydvästra hörn återfinns njutelivsmöjligheter av stora mått. Här finns plats för en kafémöbel intill de tre specialritade odlingslådorna. Här finns också ett platsbyggt utekök med tillhörande barhäng, grillhörna och tillgång till rinnande vatten. Hela den här delen av trädgården ramas in av en spaljé av armeringsnät, med klängväxter i form av klematis, kaprifol och humle.

<< TILLBAKA TILL PORTFOLIO

FAKTARUTA

Plats: Brickeberg, Örebro

Växtzon: 3

Yta: 557 kvm

 

Formgivet: 2017

3D film:

  • YouTube - Black Circle