Fascinerande Villa Fraxinus

Mitt i världsarvet Höga Kusten, en bit norr om Härnösand, inte långt från vare sig skotillverkarna i Docksta eller vandringslederna i Skuleskogens nationalpark, ligger en av Sveriges

mest fascinerande skogsträdgårdar – Villa Fraxinus.

På en bergsknalle, som förr fungerade som bygdens grovsoptipp, ligger idag en fantastisk oas för trädgårdsintresserade. Sedan Andreas och Sara Gering tog över 2014 är det också ett givet resmål för den som söker en kulinarisk upplevelse.

Ända sedan 1976 har Villa Fraxinus fungerat som visningsträdgård och trädgårdsintresserade har prickat av destinationen som ett av de givna resmålen på sin bucketlist. Skaparna Ingelöv Jonsson och Sture Forsberg har skapat ett stycke harmoni på flera sätt. Trädgården har planerats och placerats så att den ska smälta in i naturen och inte störa överhuvudtaget. Det har lyckats. Såväl trädgård som boningshus blir ett med den bergiga naturmarken och att strosa runt på ägorna ger ett skönt lugn. Samtidigt fylls energidepåerna och man blir ivrig inför sitt eget trädgårdsskapande.

Trädgården i gränslöst möte med skogen

 

Växtmässigt har mycket valts ut för att fungera på den lite udda ståndort som platsen erbjuder. PH-värdet är högt, en bit över 9 medan matjordslagret till stora delar är extremt tunt. Växtzonen varierar mellan 4-5. Tanken har från början varit att trädgården ska vara vacker året runt och att färgerna i trädgården ska vara nedtonande och lugna, för att ge ro. När man upptäcker trädgården är det lätt hänt att man plötsligt är i skogen utan att märka var trädgården tog slut och skogen tog vid. Det kräver fingertoppskänsla och mycket kunskap och bidrar till den sköna känsla som man bär med sig efter ett besök här.

DRÖMSKA VYER FRÅN DE SMÅ STIGARNAS BERG

 

När Ingelöv lämnade sitt livsverk 2014 togs det över av återvändaren Andreas Gering och hustrun Sara Gering. Andreas är kock och Sara florist så förutsättningarna för att Villa Fraxinus skulle fortsätta lysa var goda och har onekligen infriats. Att stå på ”De små stigarnas berg” och blicka ner över trädgården ger en häftig känsla av ett fantastiskt prunkande som böljar nedför berget och ser mycket större ut än vad det egentligen är. Dammarna runt huset ger en mjuk och inbjudande känsla trots att det är några av de få delar i trädgården som inte har en organisk form. Samtidigt skyddar dammarna också huset på ett märkligt sätt. Komplext i all sin enkelhet. 

HÄR TRIVS ÄVEN SMAKLÖKARNA

 

Att kombinera besöket med lunch eller varför inte middag är ett klokt drag. Köket erbjuder bara rätter som kocken själv, Andreas Gering, skulle vilja beställa vid ett restaurangbesök. Kanske kan det vara så att våra smaklökar är likartat utformade, eller så är det bara så att herr Gering har känsla för det här med smaker och att sätta ihop dem till kulinariska höjdpunkter. Vistelsen på Höga Kusten innebar i alla fall två besök på Villa Fraxinus, det andra enbart för att ännu en gång få njuta av maten (även om vi förstås passade på att njuta av trädgården även vid det andra besöket). Är du det minsta intresserad av trädgård i allmänhet, och park- och skogsträdgårdar i synnerhet, och dessutom gärna kombinerar det med lite god mat – planera in ett besök redan i sommar!

 

Publicerad 20170127