hej@pelargonien.se    |    019-13 12 11    |     Ånstagatan 17 B, 702 32 Örebro    |    © 2019 Pelargonien

Det skevas skönhet

VILLA JINGHEDE

Ett nybyggt funkishus i en annorlunda, lätt öppen vinkel. En tomt i form av en kantig tårtbit. Servitut för väg till grannen och prickad mark rakt över tomten. Förutsättningarna för en trädgård full med njuteliv var inte självklara. Men när vi lyfte på locket så fanns de ändå där!

 

I Villa Jinghede bor en familj som hellre ser möjligheter än problem. Som gillar utmaningar och som har en förmåga att hitta lösningar på det mesta. När det kom till trädgården visade det sig att Pelargonien var själva lösningen. Den utmaningen antog vi gärna, för vi tänker precis likadant. 

 

Vinkeln är utgångspunkten

Huset är uppfört mitt i ett sedan många år uppvuxet villaområde i utkanten av Örebro, med grannar i alla väderstreck, förutom i söder där en cykelbana är det enda som skiljer tomten från en stor, härlig, böljande allmänning. Utgångspunkten i hela trädgårdslösningen var en sedan tidigare planerad pool samt det faktum att huset har en öppen vinkel. Vinkeln skapar en mängd spännande linjer som, tillsammans med den okonventionella formen på tomten, gav möjlighet till spännande former och strukturer också i trädgården.

 

Skandinavien möter Medelhavet

I vinkeln på den sydvästra sidan av huset – som i sig är skandinaviskt minimalistiskt och inspirerat av danska kustvillor – finns pool och loungeområde. Den här delen av trädgården är i mångt och mycket en kombination av husets estetik och lagom mycket medelhavsvibbar. Detta flyter sedan ut i en aktivitets- och odlingsyta som i många delar är väldigt svensk och smakfullt återhållsam. Det hela avslutas i en tämjd naturtomtsdel med en lägereld som den perfekta samlingspunkten såväl sommarkvällar som soliga vinterdagar. Utmed cykelbanan är det omväxlande avenbokshäck och gabionmur, som markerar tomtgränsen och samtidigt skapar insynsskydd där det är önskvärt. Den enda delen i trädgården som är kvadratisk är poolen, samtliga andra ytor har mer skeva former som man lätt skulle kunna tro skapar en disharmoni och risk för stökighet. Men så blir inte upplevelsen. Den blir istället formstark, lugn och samtidigt på många sätt extra intressant.

 

Återhållsam färgskala förstärker intrycken

Ut mot vägen och gästparkeringen finns de två större planteringarna. Den ena är upphöjd och helt omgärdad av gabionmur. Den andra skyddas också av en gabionmur, men har även en öppen sida in emot poolområdet. I den upphöjda planteringen tronar ett skandinaviskt olivträd, det vill säga ett silverpäron, ovanför ett härligt lavendelhav. Den andra planteringen utgörs av ett högväxande gräs, som också fungerar som visst insynsskydd, tillsammans med den effektiva marktäckaren silverarv. Tillsammans med avenbokshäck, vildvin och en uppvuxen syrénhäck blir den huvudsakliga växtligheten i trädgården sammanhållen i sin färgskala och precis som huset återhållsam och avskalad. Tillsammans framhäver de varandras goda sidor.

<< TILLBAKA TILL PORTFOLIO

FAKTARUTA

Plats: Lillån, Örebro

Växtzon: 3

Yta: 1241 kvm

 

Formgivet: 2017

3D film:

  • YouTube - Black Circle