hej@pelargonien.se    |    019-13 12 11    |     Ånstagatan 17 B, 702 32 Örebro    |    © 2019 Pelargonien

Återskapande av 60-talsfunkis

VILLA JOHANSSON

Efter ett par utbyggnader av ett klassiskt funkistegelhus från sent 60-tal, i kombination med en tomt som sakta men säkert sjunkit ihop och satt sig, fanns både behov och lust att renovera hela trädgården. Utgångspunkten för uppdraget var tydlig: trädgårdsdesignen ska harmonisera med husets stil och estetik. Målbilden blev lika glasklar: att återskapa en riktig funkisträdgård, men i modernt snitt.

Framsida för ögat – och bilarna 

Husets gulröda tegel har ett tidstypiskt och karaktärsstarkt mönster och garagenedfarten minner också om svunna tider, vilket samtidigt ger ett par starka grundelement att bygga en ny funkisträdgård runt. Framsidans funktioner är basala och rymmer inga ytor där man egentligen spenderar någon tid. Det handlar mycket om parkeringsytor. Ingången till huset fick därför också ett större fokus. En välplanerad stenträdgård omger skifferplattgången som leder fram till trappen upp till husets entré. På garageuppfarten gjorde vi plats för dubbla bilar, men även ett släp som smiter in fint i en vinkel på huset i sann funkisanda.  

Borttrollade nivåskillnader

Genom åren har marken i trädgården sakta men säkert satt sig. Det har resulterat i att husets sockel blivit högre och trädgården sluttande ut mot grannen. En av de största utmaningarna i designarbetet var därför att trolla bort nivåskillnaderna, utan att skapa ett onaturligt möte med granntomten. Den funkisinspirerade lösningen blev långa, murade och putsade odlingsbäddar i ytterkant på trädgården. 

Dessa använde vi sedan för att höja marknivån till den ursprungliga. Lösningen appliceras på husets båda gavelsidor i norr och söder. 

 

Litet men naggande gott

I västerläge finns lejonparten av socialiseringsytorna i trädgården. Här finns det nybyggda uterummet, som kompletterats  med en skifferstensterrass och på det lilla trädäcket ryms uteköket. Som ett slags markörer för entrén till trädgården på respektive sida om huset kommer klassiska funkisskärmar att adderas. Allt som allt får funkisträdgården en revival och lyfter fram det vackra och välskötta huset i en ny dager.

<< TILLBAKA TILL PORTFOLIO

FAKTARUTA

Plats: Sörby, Örebro

Växtzon: 3

Yta: 557 kvm

 

Formgivet: 2017