hej@pelargonien.se    |    019-13 12 11    |     Ånstagatan 17 B, 702 32 Örebro    |    © 2019 Pelargonien

PROJEKT
Villa Söderberg

Välkommen till toppen

Bohuslänska klippor, havsutsikt och Vinga i horisonten. Redan där är det lätt att vara såld. Lägg till ett trevligt hus och en placering på toppen av en bergsklippa och det är lätt att förstå att det är en underbar kontrast till intensiva arbetsdagar i centrala Göteborg. Här har vi formgett en ny uppfart och entrésida som tar huset in i en ny era.

 

Smart uppfart

En brant uppförsbacke leder upp till Villa Söderberg och ett magnifikt läge i Hjuvik, inte långt från där Öckeröfärjan lättar ankar. Huset uppfördes under slutfasen av förra århundradet och trädgården likaså. Det har blivit dags med en uppfräschning av så gott som alla delar och Pelargonien har bland annat fått uppdraget att ge uppfarten och husets entrésida ett lyft. Uppfarten, som är närmare 30 meter lång, är brant och ställer en del krav. Grus var därför inget alternativ och asfalt gick bort av estetiska skäl. Valet föll istället på en form av gräsarmering, men med skillnaden att istället för gräs så använder vi små betongkuber i hålen. Och det istället i mittfåran vi låter växtligheten ta plats, i form av ett sedumstråk. Väl uppe på platån övergår detta så kallade TTE-system till gårdsgrus i form av diabas i grafitgrått. 

 

En liten bit av High Line ger helheten en trist

Uppfarten ackompanjeras av ett ordentligt omtag på husets entrésida, som vetter mot uppfarten. Här kommer en betongkonstruktion vara det bärande elementet i helhetsuttrycket. I konstruktionen ryms entrétrappa och trappa upp till groventré samt två odlingsbäddar. Utöver det avslutas konstruktionen med en ”gaffel” inspirerad av ett inslag i gångstråket på New Yorks gamla tågbana Highline. I gaffeln kommer ett högre gräs att ta plats och mjuka upp den annars ganska hårda känslan av betongen. Tillsammans med två hål för träd och fler växter och ett varsamt möte mellan klipphällar och betongkonstruktion blir helhetsupplevelsen helt unik. Samtidigt blir också första mötet med huset för en besökare något helt annat än den gamla och betydligt mer romantiska entrésidan.

 

I växtväg kommer skillnaden inte bli så stor, men däremot kommer de valda växterna att få större utrymmen och ges mer plats för att bli maffiga och kraftfulla. Murgröna, gräs, ljung, rhododendron, nyponros och tall kommer att utgöra de huvudsakliga inslagen i floran.  

VÄXTZON
YTA
2
911 kvm
TOPOGRAFISK STUDIE
UTGÅNGSLÄGE
DESIGN