Vackra Wij trädgårdar

Tänka sig att det inte bara är prins Daniel som satt Ockelbo på kartan – nej en gång i tiden var det ett riktigt starkt basketfäste och orten nämndes titt som tätt på Sportradion. Men allra mest känt har nog Ockelbo ändå blivit för fantastiska Wij Trädgårdar.  

Skaparen av Wij Trädgårdar heter Lars Krantz och är lite av en legend i trädgårdsmästarkretsar. En gång i tiden var det han som blev anlitad av hovet för att skapa Rosendals trädgård, med målen att öka intresset för trädgårds- och landskapskonst hos det svenska folket och forska och utbilda inom biodynamisk odling. Resten är som man brukar säga historia. Vid millennieskiftet fick han frågan om att skapa en trädgårdsanläggning i sin barndoms trakter och nappade på erbjudandet. Efter 21 år på Rosendals var det dags att skapa Wij trädgårdar.

SKOGENS TRÄDGÅRD

Det finns fler levande legender som varit med och bidragit till Wij Trädgårdar. Den medialt mest omtalade delen av Wij är Skogens trädgård som ritats av Ulf Nordfjell, sannolikt Sveriges internationellt sett mest uppmärksammade landskapsarkitekt. Här möts arkitektur, design och trädgård på ett i våra ögon närmast perfekt sätt. Det nordiskt kraftfulla är oerhört framträdande och genuint. Bara Skogens trädgård är värd resan till Gästriklands inland.

ROSTRÄDGÅRDEN OCH TRÄDGÅRDENS HUS

När dagen lider mot sitt slut och trädgårdarna töms på besökare, då är Wij Trädgårdar som allra bäst. Att boka in en natt på Trädgårdens hus, alldeles intill Rosträdgården, ger dig möjligheten att så gott som ensam strosa runt i trädgårdarna och känna hur lugnet sprider sig i kroppen och harmonin tar över. Att avsluta promenaden med att sätta sig på balkongen och blicka ut över Rosträdgården i solnedgången, det är en njutning för flera sinnen och en batteriladdare av rang.

STORT MEN INTE FÖR MYCKET

Känslan av att Wij Trädgårdar är perfekt avvägt bubblar upp flera gånger. Det är förhållandevis stort, men det är inte för mycket att ta in. Det är inte heller för avskalat eller tomt. Balansen är perfekt och upplevelsen blir därefter.  

 

Publicerad 20170815

Rosträdgården
Skogens trädgård
Hövy
Skogens trädgård stenrös
Skogens trädgård entré
Tallé
Materialmote
Full blom
Trädgårdens hus